Schab w sosie pieczarkowym. Podałam go tradycyjnie, z
ziemniakami, ale makaron penne, czy świderki też będą pasować. Mięso
wyszło kruche i delikatne, a sos kremowy i aromatyczny. Do sosu, zamiast zwykłej śmietany, użyłam śmietanki ryżowej, ponieważ ograniczam nabiał. Zwykła śmietana do zup i sosów również pasuje, a danie będzie smakowało tak samo dobrze. Jeśli macie w domu koperek, posypcie nim potrawę, stanie się bardziej aromatyczna.
Składniki:
4 plastry schabu
sól, pieprz
mąka do posypania mięsa
200g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany (ja użyłam śmietanki ryżowej do gotowania)
1 łyżka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
Mięso rozbij tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i obtocz w
mące, nadmiar mąki zdejmij. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso 3
minuty na każdą stronę, zdejmij na talerz.
Na tej samej patelni zeszklij
posiekaną cebulę i przeciśnięty ząbek czosnku. Jeśli potrzeba, dolej
trochę oleju. Gdy cebula będzie złota, wsyp pieczarki pokrojone na
mniejsze kawałki, smaż 5 minut. Wlej śmietanę i zagotuj.
sosik pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuń:D dziękuję
UsuńPyszne danie, schab i pieczarki świetnie do siebie pasują :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo smaczna kompozycja. Pysznie!
OdpowiedzUsuńapetyczny obiad:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń